Windows 10 este cel mai nou membru al familiei sistemului de operare Microsoft Windows. Versiunea finala a Windows 10 a fost lansata catre public pe 29 iulie 2015. Windows 10 a fost lansat pentru prima oara ca o previzualizare pe 1 octombrie 2014. Windows 10 a fost inital o actualizare gratuita pentru proprietarii Windows 7 si Windows 8, dar asta a durat doar un an, pana pe 29 iulie 2016.
Windows 10 vine in 2 variante: Windows 10 Home si Windows 10 Pro. Ambele pot fi folosite atat pentru acasa, cat si la birou.
Cuprins:
Despre Windows 10
Windows 10 vs Windows 7, care sunt diferentele
Ce are in plus Windows 10 fata de Windows 8
Ce s-a intamplat cu Windows 9
Cum se instaleaza
Cerinte minime pentru Windows 10 Pro si Windows 10 Home
Ce sa instalez Windows 10 pe 64 biti sau pe 32 biti
Cum schimb limba in Windows 10
14 trucuri utile pentru Windows 10
Cel mai des intalnite 6 probleme la Windows 10
Avantajele software-ului autentic
Mai multe editii suplimentare de Windows 10 sunt de asemenea disponibile, pentru diverse alte utilizari. Unele dintre acestea includ Windows 10 Mobile, Windows 10 Enterprise, Windows 10 Enterprise Mobile , Windows 10 for Workstation si Windows 10 Education.
In plus, daca nu este marcat altfel, toate versiunile de Windows 10 pe care le cumparati includ atat editii pe 32 de biti, cat si pe 64 de biti.
Meniul Start in Windows 8 a fost deranjant pentru o multime de oameni. Meniul Start in Windows 8 este un ecran complet cu iconite pentru diverse aplicatii. Windows 10 a revenit la un meniu Start in stil Windows 7, dar include si iconite mai mici pentru aplicatii – mixul perfect dintre ambele variante.
O alta caracteristica noua in Windows 10 este posibilitatea de a fixa o aplicatie la toate desktopurile virtuale pe care le-ati configurat. Aceasta tehnica este utila pentru aplicatiile la care stiti ca doriti acces facil la fiecare desktop virtual. Windows 10 simplifica vizualizarea rapida a sarcinilor din calendar, apasand click sau atingand ora si data din bara de activitati. Este integrat direct cu aplicatia principala Calendar din Windows 10. Exista, de asemenea, un centru central de notificari in Windows 10, similar cu centrul de notificari comun pe dispozitivele mobile si alte sisteme de operare, cum ar fi macOS si Ubuntu.
Windows 7 este inca un sistem de operare de incredere, dar asistenta pentru el, oferita de Microsoft, s-a incheiat deja si actualizarile de securitate au incetat in 2020. S-ar putea sa nu doriti sa actualizati la Windows 10, dar in acest moment este cea mai buna optiune, cu exceptia cazului in care doriti sa treceti la un alt sistem de operare, fie Linux, fie macOS.
Cu toate acestea, sute de milioane de computere si laptopuri functioneaza inca pe Windows 7, in principal afaceri impreuna, dar si unii utilizatori casnici care prefera inca vechiul sistem de operare. Unii, inca au nevoie de compatibilitate cu hardware sau aplicatii mai vechi, dar, intrucat puteti rula o copie virtualizata a Windows 7 in Windows 10, nu exista prea multe motive convingatoare pentru a ramane la Windows 7.
Windows 7 are o interfata simpla, bine proiectata, care este foarte familiara pentru utilizatorii Windows. Daca apasati click pe butonul Start Menu din coltul din stanga jos, puteti naviga oriunde pe computer. Este foarte similar si in Windows 10, dar acum au fost create cu cateva functii noi si utile. Iconitele “live” de la Windows 8 sunt incluse in partea dreapta a meniului, desi daca preferati sa nu le aveti, acestea sunt usor de inlaturat.
O zona in care cele doua sisteme de operare difera este cautarea. In Windows 10, bara Cautare nu cauta doar dosare, aplicatii si fisiere pe computer, dar este legata si de Windows Store si de browserul, astfel incat sa poata cauta pe web, chiar de pe desktop. Nu este nevoie sa navigati la fila din dreapta atunci cand doriti sa cautati ceva, trebuie doar sa apasati tasta Windows, sa incepeti sa tastati, iar rezultatele cautarii vor fi afisate intr-o fereastra a browserului. In plus, puteti vorbi cu Cortana, tastand sau – daca computerul sau laptopul are microfon – vorbind.
Windows 7 a fost o platforma excelenta pentru jocuri, dar in prezent majoritatea jocurilor accepta doar Windows 10. Deci, daca vreti sa jucati Forza Horizon 4, veti avea nevoie de Windows 10 sau de un Xbox. Faptul ca o multime de jocuri functioneaza pe mai multe platforme, inseamna ca puteti juca si impotriva prietenilor, fie ca joaca in Windows sau pe Xbox One.
Windows 8, lansat in 2012, a convins doar 3,5% din populatie sa faca upgrade. Marea majoritate a utilizatorilor de computere a preferat sa ramana la Windows 7. Vestea buna este ca Windows 10 ia tot ce este mai bun de la Windows 8 (si Windows 8.1) si renunta dezavantajele lui. Windows 10 este tot ce Windows 8.1 nu a reusit sa fie.
Rularea Windows 8.1 a fost ca si cum ati avea doua sisteme de operare intr-o singura instalare. A existat interfata ecranului Start cunoscut anterior sub numele de Metro, cu meniul sau de aplicatii irelevante, un design bazat pe patrate si dreptunghiuri si un set separat de instrumente de configurare. In acelasi timp, contine o versiune a vechiului desktop familiar, pe care utilizatorii Windows l-au iubit inca de la Windows 95.
Cu Windows 10, ecranul de pornire din Windows 8 a disparut si cand porniti calculatorul, ajungeti in desktop direct. Nu mai aveti nevoie sa schimbati intre interfete sau sa pierdeti in timp ce schimbati aplicatiile intre ele.
Exista cateva modificari pentru functia de cautare in Windows 10, dar ce ne place cel mai mult este ca acum puteti cauta in calculator sau pe web direct din bara de cautare. In Windows 8.1, trebuia sa deschideti bara laterala pentru a cauta orice. In Windows 10, bara laterala a disparut.
Microsoft a sarit peste Windows 9. A decis pur si simplu sa nu-si numeasca Windows 9 succesorul lui Windows 8, dar a mers cu Windows 10 in schimb, care initial a fost numit Threshold. Deci nu va faceti griji, nu ati ratat o versiune majora de Windows. Nu trebuie sa descarcati ceva numit „Windows 9” si, din punct de vedere tehnic, nici nu trebuie sa intelegeti de ce Microsoft a ales sa sara peste Windows 9.
Microsoft a mers in schimb cu Windows 10 pentru ca doreau sa semnaleze ca urmatoarea versiune Windows va fi ultima actualizare majora a lui. Pe viitor, Microsoft intentioneaza sa faca actualizari regulate, mai mici, la codul de baza al Windows 10, in loc sa promoveze ani la rand versiuni noi de Windows. Windows 10 va avea o baza comuna de coduri pe mai multe dimensiuni de ecran, cu interfata de utilizator adaptata pentru a functiona pe acele dispozitive.
Stirile ulterioare despre Windows 10 au confirmat aceasta idee – ca Windows va fi actualizat mai des si mai regulat. Deci probabil nu va exista niciodata un Windows 11 sau Windows 12, doar un Windows care evolueaza si devine din ce in ce mai bun.
Windows a devenit atat de comun, incat multi dintre noi nu ne dam seama ca are caracteristici speciale care cresc viteza computerului, transmit fisiere media pe mai multe dispozitive, partajeaza continut cu familia si se poate personaliza pentru a-l face “al tau”. Windows a parcurs un drum lung in ultimii 30 de ani, iar numarul de trucuri utile va va surprinde.
Vizionati tutorialul de instalare Windows 10, incepand cu descarcarea Windows-ului, stick-ul de instalare cu Windows 10, setarea pentru boot in bios si instalarea finala pe laptop sau pe calculator. Aici gasiti pasii vide de instalare Windows 10.
Cititi aici care sunt pasii de instalare pentru Windows 10
Procesor: Procesor sau SoC de 1GHz sau mai rapid
Memorie: 1 GB pentru 32 Bit sau 2 GB pentru 64 Bit
Hard disk: 16 GB pentru versiunea 32 Bit sau 20 GB pentru versiunea 64 Bit
Placa grafica: DirectX 9 sau mai nou cu driver WDDM 1.0
Vedeti Preturile Produselor aici
Pentru a instala o versiune pe Windows pe 64 de biti, aveti nevoie de un procesor care sa poata rula Windows pe 64 de biti. Avantajele utilizarii unui sistem de operare pe 64 de biti sunt mai evidente atunci cand ai o cantitate mare de memorie RAM instalata pe computer, de obicei 4 GB RAM sau mai mult.
Puteti vedea daca aveti un procesor pe 64 de biti sau 32 biti in Windows deschizand fereastra System Information.
Daca tipul de sistem include x86, aveti un procesor pe 32 de biti.
Daca tipul de sistem include x64, aveti un procesor pe 64 de biti.
Daca aveti un calculator cat de cat nou, cu siguranta, cea mai buna varianta este sa instalezi Windows 10 64 bit. Orice varianta de Windows ati cumpara la instalare, puteti sa alegeti daca sa fie pe 32 sau 64 bit.
Windows 10 este disponibil in peste 100 limbi:
Afrikaans, Albanian, Amharic, Arabic, Armenian, Assamese, Azerbaijani (Latin), Bangla (Bangladesh), Bangla (India), Basque, Belarusian, Bosnian (Latin), Bulgarian, Catalan, Central Kurdish (Arabic), Cherokee (Cherokee), Chinese Simplified, Chinese Traditional, Croatian, Czech, Danish, Dari, Dutch, English, Estonian, Filipino, Finnish, French, Galician, Georgian, German, Greek, Gujarati, Hausa (Latin), Hebrew, Hindi, Hungarian, Icelandic, Igbo, Indonesian, Irish, isiXhosa, isiZulu, Italian, Japanese, Kannada, Kazakh, Khmer, K’iche’, Kinyarwanda, KiSwahili, Konkani, Korean, Kyrgyz, Latvian, Lithuanian, Luxembourgish, Macedonian, Malay (Malaysia, Brunei, and Singapore), Malayalam, Maltese, Maori, Marathi, Mongolian (Cyrillic), Nepali, Norwegian (Bokmal), Norwegian (Nynorsk), Odia, Persian, Polish, Portuguese (Brazil), Portuguese (Portugal), Punjabi, Punjabi (Arabic), Quechua, Romanian, Russian, Scottish Gaelic, Serbian (Cyrillic, Bosnia and Herzegovina), Serbian (Cyrillic, Serbia), Serbian (Latin), Sesotho sa Leboa, Setswana (South Africa and Botswana), Sindhi (Arabic), Sinhala, Slovak, Slovenian, Spanish, Swedish, Tajik (Cyrillic), Tamil (India and Sri Lanka), Tatar, Telugu, Thai, Tigrinya (Ethiopia), Turkish, Turkmen, Ukrainian, Urdu, Uyghur, Uzbek (Latin), Valencian, Vietnamese, Welsh, Wolof, Yoruba
Atunci cand instalati Windows-ul, puteti alege oricare din limbile de mai sus indiferent de varianta cumparata sau de unde l-ati achizitionat.
Cum schimbati limba sistemului in Windows 10:
1. Mergeti la Setari > Timp & Limba > Regiune / Limba (Settings > Time & Language > Region / Language).
2. Modificati Tara / Regiunea (Region) unde va aflati sau gasiti Limba de comunicare (Language) pe care o doriti.
3. Modificati Limba de afisare (Windows display language) in cea pe care o preferi.
Daca limba dorita nu este inclusa in instalarea initiala, puteti sa o adaugati manual. Este simplu sa faceti acest lucru.
Adaugarea unei limbi de afisare pe sistemul de operare inseamna ca o veti putea selecta implicit, folosind pasii de mai sus.
1. Mergeti la Setari > Timp & Limbaj > Regiune / Limba (Settings > Time & Language > Region / Language).
2. Selectati Adauga o limba (Add a language) de sub Limba (Language).
3. Selectati limba dorita din lista care se deruleaza. Fereastra de selectie se va inchide.
4. Selectati Optiuni (Options) atunci cand limba preferata apare sub Limbi (Languages).
5. Selectati Descarca (Download) de sub Descarca pachete de limbi (Download language pack).
6. Selectati Seteaza mod implicit (Set as default) de sub Limbi (Languages once complete).
Optiunile de limba in Windows 10 vor modifica ferestrele, meniurile si casetele de dialog, precum si numeroase programe si aplicatii Microsoft pe care le aveti instalate.
1. Disk Cleanup
Va amintiti de curatarea discului? A fost o modalitate de a face computerul sa functioneze mai repede atunci cand PC-urile aveau mai putina memorie RAM decat in prezent. Curatarea discurilor a fost folosita din ce in ce mai rar de multi dintre noi, pe masura ce PC-urile si laptopurile au devenit mai performante. Insa computerul dvs ar putea beneficia inca de o curatare din cand in cand.
Curatarea discului este o modalitate simpla de va sterge fisierele si de a va goli ca cosul de gunoi. In Windows 10, tastati Curatarea discului (Disk Cleanup) in bara de activitati unde scrie: Tastati aici pentru a cauta > Apasati click pe aplicatia Curatare disc > Selectati fiecare folder (Type here to search > Click on Disk Cleanup > Select each folder) pe care doriti sa il stergeti, cum ar fi fisierele temporare.
2. Eliminarea programelor malware
Windows Defender este un instrument de securitate care poate fi configurat pentru a bloca atacurile malware in timp real sau puteti efectua o scanare atunci cand este nevoie.
Pentru a va asigura ca este activat, tastati Windows Defender in Bara de activitati > Selectati aplicatia Windows Defender > Asigurati-va ca este activata protectia in timp real (Task bar > Windows Defender > Windows Defender Firewall with Advanced Security) .
3. Deschideti Bara de activitati rapid
Windows 10 a adus cu el o serie de comenzi rapide noi si convenabile pentru tastatura. Aruncati o privire la bara de activitati din partea de jos a ecranului unde sunt pictogramele de programe aliniate, cel mai probabil, inclusiv browserul web si exploratorul de fisiere Windows (Windows Explorer), printre altele. Puteti deschide aceste programe apasand tasta Windows si numarul care corespunde locatiei pictogramei din bara.
Sa zicem, de la stanga la dreapta, aveti pictograma folderului File Explorer, pictograma browser-ului Chrome si browserul Microsoft Edge. Tineti apasata tasta Windows si apasati pe tasta 2, si se va deschide Chrome. Este o modalitate rapida de a accesa cele mai populare aplicatii fara a folosi mouse-ul.
3.1 Emoji direct din tastatura
4. Asistenta rapida
Cu totii avem acel membru al familiei cu dificultati tehnice, nu-i asa? Ar putea fi matusa ta din alt oras, cea mai buna prietena din liceu sau tatal tau care este incepator pe computer.
De aceea, exista Asistenta Rapida (Quick Assist). In Windows 10, tastati Asistenta Rapida (Quick Assist) in Bara de activitati > Selectati Obtine Asistenta sau Ofera Asistenta (Task bar > Quick Assist), apoi urmati instructiunile de pe ecran.
5. Scutura-ti Windows-ul
Iata un truc amuzant. Daca aveti foarte multe ferestre deschise si vreti sa ramaneti cu una singura, faceti urmatorul lucru lucru: Apasati click pe bara de sus a ferestrei dorite, tineti-o apasata si scuturati mouse-ul pentru a minimiza instantaneu toate celelalte ferestre deschise. Refaceti acest lucru pentru a reveni la ferestrele initiale.
6. Gasiti programele lente
Lucrati la computer, dar se misca greu. Vreti sa strigati „Grabeste-te!” in timp ce asteptati ca filele sa se schimbe sau modificarile sa se salveze. Este timpul sa aflati ce va incetineste, asa ca deschideti Managerul de activitati (Task Manager) si consultati fila Procese (Processes). Iti va arata ce aplicatii sunt deschise si procesele din fundal care se executa si cat la suta din resursele de procesor, memorie, disc si retea sunt folosite in acel moment.
6.1 Shortcut pentru Printscreen
7. Task Manager
Administratorul de activitati Windows (Task Manager) a fost candva o caracteristica destul de simpla, folosita mai ales pentru a inchide un program care nu raspunde. Managerul de activitati din Windows 10 este mult mai detaliat. Poti sa il deschizi prin click dreapta pe Meniu Start sau prin apasarea combinatiei traditionale de butoane Control-Alt-Delete si selectarea acestuia din meniul care apare.
8. Gaseste rapid aplicatiile
Cand deschideti meniul Start obisnuit, vedeti o lista cu aplicatiile care se deruleaza in lateral. Cele mai utilizate aplicatii sunt sus, dar restul sunt dispuse in ordine alfabetica. Puteti derula toate acestea pentru a gasi cea pe care doriti sa o deschideti, dar o modalitate mai rapida este sa apasati click pe oricare dintre literele alfabetului (cum ar fi „A”). Aceasta deschide o vedere a intregului alfabet. Apasati click pe prima litera a aplicatiei pe care o doresti si veti fi directionat direct in acea parte a meniului Start.
9. Planificator de activitati
Planificatorul de Activitati (Task Scheduler) face exact ce credeti ca face; va ajuta sa programati task-uri pe computer, cum ar fi oprirea la o anumita ora in fiecare zi. Tastati Activitati (Task Scheduler) in bara de activitati pentru a incepe.
9.1 Mariti textele pe ecran
10. Gasiti fisiere lipsa sau corupte
Amintiti-va acest lucru: cmd. Este un prompt de comanda care va poate ajuta sa gasiti fisierele de care sistemul de operare Windows are nevoie sa functioneze corect. De asemenea, va poate ajuta sa remediati problemele.
Tastati cmd in Bara de activitati > Apasati click dreapta pe Comanda prompt > Selectati Executati ca administrator (Task bar > cmd > Run as Administrator). Pentru a gasi fisiere lipsa sau corupte, tastati sfc /scannow. Pentru a verifica daca exista probleme de disc, introduceti chkdsk /f (“f” se va inlocui cu litera corespunzatoare discului care doriti sa fie verificat).
11. Partajeaza fisiere
Dvs. si familia, probabil, va trimiteti fisiere tot timpul. Puteti trimite un document sau un videoclip prin e-mail. Un mod mai bun este sa ii configurati pe toti cei din casa intr-o retea Windows pentru a distribui fisiere.
Apasati click pe butonul Start. Apoi, accesati Setari > Retea si Internet > HomeGroup > Creati un grup acasa (Settings > Network & Internet > Home Group).
12. Tipariti PDF
Daca ati printat vreodata documente, ati auzit cel mai probabil trimite-mi-l ca PDF. PDF este un format de fisier compatibil pe mai multe sisteme de operare si programe software. Windows 10 poate converti cu usurinta un document Word intr-un PDF.
Pentru a face acest lucru, parcurgeti pasii pentru a printa asa cum o faceti in mod normal. Cand vedeti optiunea de a alege o anumita imprimanta, selectati-o pe aceea care spune Microsoft Print to PDF.
12.1 Backup automat pentru fiserele importante
13. Inregistreaza-ti activitatea de pe ecran
Ne-am obisnuit cu videoclipuri si jocuri online care apar in timp real, dar acum le puteti inregistra pentru vizualizare ulterioara. Cand sunteti intr-un joc sau un video, apasati click pe tasta Windows si litera G in acelasi timp. Urmati indicatiile de pe ecran pentru a inregistra.
14. Accelerati pornirea calculatorului
Cand computerul dvs. devine lent, accesati Managerul de activitati (Task Manager) pentru a reduce numarul de programe care se incarca la pornire. Apasati click pe fila Pornire (Start) si veti vedea o lista cu toate programele, indiferent daca sunt activate sau nu, si ce impact are fiecare asupra timpului de pornire al calculatorului.
Selectati un program si apasati butonul Dezactivati (Dezactivate) pentru a-l elimina din procesul de pornire. Verificati orice lucru cu un impact mediu sau mare, dar concentrati-va asupra programelor pe care nu le utilizati des.
Daca gasiti o aplicatie care consuma mai multe resurse decat ar trebui, atunci o puteti inchide selectand-o si apasand click pe Finalizare sarcina (End Task). Trebuie sa stiti ca va puteti pierde munca atunci cand faci acest lucru, asa ca aveti grija sa salvati mai intai.
1. Nu este suficient spatiu pentru a instala o actualizare Windows
Daca doriti o modalitate rapida de a elibera zeci de gigabyte de spatiu, iti recomandam programele de tip PC Cleaner. Acestea vor dezinstala aplicatiile si toate fisierele lor, vor curata baza de date Windows Registry si vor elimina fisierele temporare inutile. Acestea pot elimina automat fisierele, dupa scanarea computerului, sau puteti alege sa revizuiti rezultatele scanarii si sa decideti singur ce sa stergeti.
Un alt mod de a rezolva aceasta problema este eliberarea automata a spatiului pe hard disk sau SSD. O modalitate de a face acest lucru este utilizarea instrumentul de curatare a discului incorporat.
De asemenea, puteti elibera spatiu, arhivand manual si indepartand fisierele mari si vechi si dezinstaland aplicatiile pe care nu le folositi.
2. Computerul porneste greu
Exista o serie de motive pentru care Windows 10 ar putea porni greu. Primele doua lucruri care trebuie verificate sunt ca Windows este actualizat si nu a fost infectat cu malware.
Pentru a verifica daca exista malware:
Pentru a verifica actualizarile la Windows, accesati Actualizari si securitate (Update & Security) si selecteaza optiunea corespunzatoare pentru a verifica daca exista actualizari sau pentru a instala actualizarile disponibile.
O alta optiune este dezactivarea programelor de pornire, care incetinesc pornirea computerului. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este sa utilizati Task Manager.
3. Fisierele deschise intr-o aplicatie gresita
Cei mai multi dintre noi facem dublu click pe un fisier pentru a-l deschide, dar daca asocierea fisierului din Windows este rupta, asa cum se intampla de multe ori, nu se va deschide in aplicatia la care va asteptati. Puteti rezolva asta apasand click pe meniul Start si alegand Setari (Settings). Apasati click pe fila Sistem (System) si cautati categoria etichetata Aplicatii implicite (Default apps). Acolo, puteti alege ce aplicatie deschide fiecare tip de fisier si sa specificati cate o aplicatie pentru diferite extensii de fisiere.
4. Windows foloseste date 4G atunci cand nu doresti acest lucru
Daca utilizezi un Hot Spot WiFi personal pentru a te conecta la internet 4G, ultimul lucru pe care il doresti este ca procesele de fundal si descarcarile sa mareasca factura la telefon.
5. Nu poti reda filme de pe DVD
Windows 10 nu mai are propriul player DVD incorporat. Probabil pentru ca Microsoft presupune ca toata lumea vizioneaza filme online. Puteti plati pentru a descarca un DVD player de la Microsoft, dar o idee mai buna este sa descarcati VLC in schimb. Este gratuit si reda DVD-urile fara probleme.
6. Prea multe notificari
Centrul de actiune din Windows 10 este excelent pentru pastrarea tuturor notificarilor intr-un singur loc. Cu toate acestea, poate deveni rapid aglomerat de mesaje care nu va intereseaza cu adevarat din aplicatiile pe care le folositi rar. Din fericire, le puteti dezactiva.
1. Software-ul Microsoft autentic provine dintr-o sursa de incredere, care reduce riscul de malware si de furt de identitate. Acest risc este foarte ridicat daca instalezi software piratat sau ilegal.
2. Software-ul autentic are un risc mult mai mic de erori ale sistemului decat software-ul piratat.
3. Software-ul original Microsoft ofera, de obicei, performante rapide si mai bune decat optiunile fara licenta.
4. Doar software-ul autentic Microsoft ofera asistenta cumparatorului pentru a ajuta la prevenirea malware-ului si a altor atacuri informatice.
Care este adevaratul risc in istalarea unui windows piratat? Nu este la fel ca si cel autentic, dar gratis?
Programele piratate pot contine virusi si malware care pot duce la furt de identitate. De asemenea, poate provoca defectiuni ale sistemului sau incalcari ale securitatii. Rezolvarea acestor probleme necesita mult timp si este de obicei costisitoare si va anula orice economie realizata prin instalarea unei versiuni piratate. In plus, pentru software-ul contrafacut nu beneficiati de suport din partea Microsoft sau a partenerilor Microsoft, deci puteti fi afectat negativ atunci cand lucrurile nu merg bine.
Dvs. ce probleme ati intampinat pana acum cu software-ul piratat?