Ce este criptarea end-to-end si de ce aveti nevoie de aceasta

În acest articol vom explica ce este criptarea end-to-end și cum permite comunicarea privată și sigură pentru noi toți.

 

În ultimii ani, serviciile de comunicații, de la WhatsApp la Zoom, au anunțat implementarea criptării end-to-end. Ce înseamnă asta? Ideea criptării este destul de simplă: transformă datele în ceva ce nu poate fi citit. Dar ce înseamnă “de la capăt la capăt” (end-to-end)? Care sunt avantajele și dezavantajele sale? Fără a intra în termenii foarte tehnici, îl vom explica cât de simplu putem.

 

Ce este criptarea end-to-end – alternativele sale

 

Criptarea end-to-end este acțiunea de a aplica criptarea mesajelor de pe un dispozitiv, astfel încât numai dispozitivul către care este trimis poate să o decripteze. Mesajul călătorește de la expeditor la destinatar în formă criptată.

Care sunt alternativele? O alternativă este de a transfera datele în text clar, adică fără a cripta deloc mesajul. Aceasta este opțiunea cel mai puțin sigură. De exemplu, datele trimise prin SMS nu sunt criptate, ceea ce înseamnă că, în teorie, oricine îl poate intercepta. Din fericire, în practică, acest lucru necesită echipamente speciale, care limitează oarecum cine poate citi mesajele dvs. text.

O altă opțiune este criptarea în tranzit, prin care mesajele sunt criptate la capătul expeditorului, livrate la server, decriptate acolo, recriptate și apoi livrate destinatarului și decriptate la capătul acestora. Criptarea în tranzit protejează informațiile în timpul transmiterii, dar utilizarea acesteia permite legăturii intermediare (serverului) să vadă conținutul. În funcție de cât de de încredere sunt proprietarii serverului, acest lucru poate fi o problemă.

În același timp, utilizarea criptării în tranzit include serverul în comunicație, care deschide o serie de servicii care depășesc simplul transfer de date. De exemplu, un server poate stoca istoricul mesajelor, poate conecta participanți suplimentari folosind canale alternative la o conversație (cum ar fi participarea la o conferință video prin telefon), poate utiliza moderarea automată și multe altele.

Criptarea în tranzit rezolvă cea mai importantă problemă: interceptarea datelor pe ruta de la utilizator la server și de la server la utilizator, care este cea mai periculoasă parte a călătoriei unui mesaj. De aceea, nu toate serviciile se grăbesc să implementeze criptarea end-to-end. Pentru mulți utilizatori, un plus de comoditate și servicii suplimentare pot fi mai importante decât sporirea securității datelor.

 

Ce protejează criptarea end-to-end

 

Principalul avantaj al criptării end-to-end este că datele trimise nu pot ajunge la nimeni altcineva decât la destinatarul mesajului. Este ca și cum ai trimite o scrisoare prin poștă într-o cutie indestructibilă pe care o poate deschide doar destinatarul. Criptarea end-to-end asigură confidențialitatea comunicării dvs.

Crearea unei cutii indestructibile nu este cu adevărat posibilă în lumea fizică, dar în lumea informațiilor este. Experții matematicieni dezvoltă în mod constant noi sisteme de criptare și îmbunătățesc puterea celor vechi.

Un alt avantaj care rezultă din faptul că mesajele criptate end-to-end sunt nedecriptabile de către altcineva decât destinatarul: nimeni nu poate schimba mesajul. Dacă cineva schimbă datele criptate, mesajul devine indescifrabil la decriptare, ceea ce face evidenta prezenta unei probleme. Nu există nicio modalitate de a face modificări previzibile unui mesaj criptat – adică este imposibil ca cineva să înlocuiască textul.

Acest lucru vă asigură integritatea comunicării. Dacă primiți un mesaj, puteți fi sigur că este același mesaj care v-a fost trimis și că nu a fost cumva modificat în tranzit.

 

Criptarea end-to-end nu protejează împotriva următoarelor lucruri:

 

După ce au aflat despre avantajele criptării end-to-end, cititorii ar putea avea impresia că este soluția pentru fiecare problemă de transfer de informații. Nu este, criptarea end-to-end are limitări.

În primul rând, deși utilizarea criptării end-to-end vă permite să ascundeți conținutul mesajului, va fi evident faptul că ați trimis un mesaj unei anumite persoane (sau ați primit unul de la ei). Serverul nu poate citi mesajele, dar este sigur că ați schimbat mesaje într-o anumită zi și la o anumită oră. În unele cazuri, simpla comunicare cu anumite persoane poate atrage atenția nedorită.

În al doilea rând, dacă cineva obține acces la dispozitivul pe care îl folosiți pentru a comunica, va putea să vă citească toate mesajele, precum și să scrie și să trimită mesaje în numele dvs. Prin urmare, protejarea criptării end-to-end necesită protecția dispozitivelor și a accesului aplicației – chiar dacă numai cu un cod PIN – astfel încât, dacă dispozitivul este pierdut sau furat, corespondența dvs., împreună cu capacitatea de a vă identifica, nu cad în mâinile greșite.

Din acest motiv, dispozitivele trebuie protejate cu un software antivirus. Programele malware de pe un smartphone pot citi corespondența de pe acesta la fel ca și cum o persoană vie ar avea posesiunea fizică a telefonului dvs. Acest lucru este adevărat, indiferent de ce tip de criptare utilizați pentru a trimite și primi mesaje.

 

Protejați-vă toate dispozitivele cu Kaspersky Antivirus

 

În al treilea rând și, în cele din urmă, chiar dacă aveți grijă perfectă de a vă proteja toate dispozitivele și știți sigur că nimeni nu are acces la mesajele de pe acestea, nu puteți fi sigur cu privire la dispozitivul partenerului dvs. de conversație. Criptarea de la un capăt la altul nu este de ajutor acolo.

În ciuda limitărilor sale, criptarea end-to-end este în prezent cea mai sigură modalitate de a transfera date confidențiale și de aceea tot mai multe servicii de comunicații trec la aceasta. 

 

SC ETOC Online SRL | Toate drepturile rezervate © 2024 | www.etoc.ro $$ | Preturile includ TVA
Gazduit si dezvoltat de
Cos de cumparaturi0
Nu exista produse in cos
Continua cumparaturile
0